Índex > Sistemàtica > Asteràcies > Agricola > Cichorium

Gènere Cichorium
Flor de xicoira (Cichorium intybus)

Cichorium endivia
(escarola)
L'escarola -Cichorium endivia- és una planta molt similar a l'anterior, de la qual es consumeixen les fulles en amanides. Ja es cultivava a l'antic Egipte, d'on possiblement és originària, igual que les xicoires.
Escarola (Cichorium endivia)

Cichorium intybus
(xicoira, endívia; cast. achicoria)
La xicoira -Cichorium intybus- és una planta perenne de rel gruixuda. Ja la cultivaren els romans. Les fulles de les plantes tendres són comestibles. S'ha cultivat com planta hortícola per obtenir l'escorça de la seva rel, la qual torrada i preparada s'ha utilitzat com un succedani del cafè: la xicoira. Les endívies corresponen a una varietat de la xicoira, C. intybus var. foliaceum, de fulles imbricades i de color blanquinós. El color s'assoleix prevenint els brots de la nova planta de l'exposició a la llum tapant-la o cultivant-la en caves i a la foscor.
Endívia (Cichorium intybus var. foliaceum)